Hopp til innhold

Litt om hygenhunden

Litt om Hygenhunden.

Av skolebestyrer Jac.Johnson.

Medens N.K.K.i aar kan se tilbake paa ¼ aarhundres fortjenstlig arbeide blandt andet med at faa vore to norske støverracer Dunkerhunden og Hygenhunden rekonstruert, kan disse selv saa temmelig nær feire sit 100-aarsjubilæum som racer paa norsk grund. -

Det var i begyndelsen av 1820-aarene, at løitnant Krefting av omvankende tyske musikanter kjøpte den bekjendte «Hvide-Musik», der blev parret med en, sandsynligvis ogsaa Krefting (eller hans svoger Kierulf) tilhørende, tispe av den gamle Odalsrace. Av denne parring faldt kaptein Wilhelm Dunkers  «Alarm». Denne var antagelig født netop aar 1823 og var vistnok Dunkers første hund.

Med Hygenhundens avstamning er man ikke kommet fuldt saa langt tilbake, idet de sikre slegtstavler stopper ved en av prokurator Hygen i 1830 indkjøpt tispe  «Diana». Denne var av en hundestamme,der av en justitsraad Nielsen var indført fra Holsten. Som parringshund for  «Diana» blev brukt en gaardbruker Nygaard i Aker tilhørende hund  «Spillop», der opgaves at være av den Collettske fra England indførte hunderace. -

Dette er resultater, som vore bekjendte sterkt interesserte kynologer R. Gulbrandson, Axel Sissener Og Bernt Hygen gjennem de omhyggeligste granskninger er kommet til, Og da kan man nok med temmelig stor sikkerhet stole paa, at ingen anden vil komme længer. Her stopper begge vore norske hunderacer ved stamfædre av utenlandsk oprindelse. Da jeg gaar ut fra, at hvad her er anført, er kjendt av de fleste av tidsskriftets læsere, skal jeg ikke trætte med citater og henvisninger. -

Som enhver harejæger vet, har i de 3 første fjerdedele av de nu forløpne hundre aar disse 2 racer været tat daarlig vare paa. De har været sammenblandet, og de har været tilsat helt fremmede elementer. Da derfor for ca. 35 aar siden interessen for mere renracede harehunder begyndte at vaakne, Og saa endelig for 25 aar siden N.K.K. for alvor optok arbeidet med at rekonstruere vore norske racer, var dette visselig ikke noget let arbeide. Stor nytte hadde man her i det av R. Gulbrandson Og A. Sissener i deres bok vore støverracers indsamlede materiale (utgit i 1887, men nu ikke lengre at erholde). Men rigtig fart i arbeidet kom det først i 1902.

Da stiftedes nemlig «Specialklub for norske harehunde» ; og dermed blev de siden benyttede racenavne fastslaat, den for hver av racrne fremdeles gjældende standard vedtat og et planmæssig arbeide paa at holde racerne rene paabegyndt.

Av standarden for disse to racer ser man, at kravene til eksteriør paa ganske smaa avvikelser nær er præcis de samme; den eneste forskjel er farven. Man mente her at ha for sig to for vore natur- og terrængforhold og for vor maate at drive støverjagten paa velskikkede norske harehundtyper at arbeide videre med. Og man tør vel sige, at arbeidet gjennem disse aar har gjort god fremgang og bragt pene resultater. At give den ene av disse hunderacer som race betragtet et ubetinget fortrin fremfor den anden, tror jeg ingen tør indlate sig paa, hverken naar det gjælder eksteriør eller bruksegenskaper. Faar man sig et godt eksemplar, er man vel tjent med den, enten det er en Dunker- eller Hygenhund.

Og farven er jo en ren smakssak. Jeg har spekulert paa, hvorfor Dunkerhunden har faat en saa overordentlig meget større utbredelse utover landet end Hygenhunden. Mon ikke grunden er den, at da rekonstrueringen tok sin begyndelse, var de fleste av foregangsmændene i dette arbeide netop eiere av Dunkerhunder. Derved fik Dunkerhunden likefra begyndelsen likesom et forsprang, som den selvfølgelig ikke uten sine gode egenskaper hadde kunnet holde.

Det er et faktum, at baade ved vore utstillinger og harehundprøver er Hygenhundenes antal i forholdet til Dunkerhundene omtr. som 20 til 80. - At jeg nu i '37 aar har beholdt min hunderace i uavbrudt fortløpende linje nedover, kommer av, at jeg har været fornøiet med dem; men at min første hund var en Hygen- og ikke en Dunkerhund, var den rene tilfældighet.

Det første jeg kom i berøring med Hygenhunden var paa mine jagtturer med stationsholder Anders Bjørnstad i Sandviken. Han var oprindelig fra Ringerike Og hadde altid hunder av «Ringeriksracen», som han kaldte dem, sorte og hvite avvekslende med røde og hvite. Senere flyttet han til Bærums verk, hvor han i mange aarvar ansat, og slog sig saa tilsidst ned som stationsholder i Sandviken. Ivrig harejæger som han var, hadde han saavel med bosted paa Ringerike som paa Bærums verk den bedste anledning til at hjemsøke Krokskogen, og faa har visst traakket dette harejagtens Eldorado igjennem fra ende til anden slik som Anders Bjørnstad, da han var i sine bedste aar. Efter at han flyttet til Sandviken, blev det selvfølgelig mindre med jagten, og derav fulgte naturlig en viss tilbakegang med hundene. Men i hans bedste tid skal hans hunder ha været viden bekjendte blandt datidens harejægere. Hans stadige jagtkammerater var Gjøsvold paa Bærums verk og Truls Jonsrud i Lommedalen, ikke sjelden ogsaa forstmester Meyn. Ofte hadde disse jægere hunder i sameie. Der er flere av Bjørnstads hunder, som har faat betydning i avlen. saaledes «Flora I og II samt Cora», der senere kjøptes av borgermester Birch. Disse findes alle i den av Gulbrandson og Sissener utarbeidede stamtavle II (se «Vore støverracer» pag. 28). - Min første hund «Pan I» parret jeg med Bjørnstads «Klinge», der saaledes er blit stammor for den gren av Hygenracen, jeg har den dag idag. -

Bjørnstad var en begeistret - «Hygenmand»; han regnet ikke andet end «Ringerikshunder» for virkelige harehunder. Det var hans stolthet at kunne fortælle om, hvor ivrige mange Kristianiaiægere, deriblandt kaptein Gulbrandson, var efter at faa ham med paa sine jagtturer for hans fremragende hunders skyld. «Ein gong hadde dom sjøl me' sei no'en smaa graadropla fillebikjer, men det varte ikke længe, før han kæftein Gulbrandson sjøl sa; nei, vi faar nok sætte ind vore og faa fram dine igjen, Anders, hvis det ska' bli no'e greie paa jagta ! . - I de senere aar hadde Biørnstad aarvisst opfordring til en harejagt med Jonathan Aars Fabritius. - En pragtfuld slepen krystal-lommelerke av dugelige dimensioner med jagtmotiver og baade mottagerens og giverens navne var ham et kjært og stolt minde om disse jagtkammerater.

En anden kjendt Hygenhund, «Hei Lofsrud», jaget jeg meget med, efterat den var kommet i verkseier Kristofer Bergs eie. Jeg hadde carte blanche paa den, selv om eieren ikke kunde være med; Og herav benyttet jeg mig flittig, indtil jeg fik min egen «PanI». «Hei Lofsrud» er med i Sv. Overns Findops stamtavle paa morsiden.

BlixtrudsFlink

I 1877 avholdtes som bekjendt den første norske hundeutstilling, arrangert av N.J.& F.F. - Her møtte ikke mindre end 87 harehunder av de forskjelligste racer. De blev alle anbragt i en klasse, og der blev anvendt konkurranse-bedømmelse, ikke som nu kvalitets-bedømmelse. Av disse 87 fik 13 præmie, fra 1.ste fortløpende nedover til 13de. Første og anden præmie gik til Hygenracen, nemlig til de to kuldbrødre «Pan» (A. B. Hygen) og «Flink» (Blixrud), der var sønner av H. F. Hygens «Tapus II» og A. B. Hygens «Klinge IV». - Blandt præmievinderne fandtes ogsaa fuldblods beagles , og præmiedommerne bemerker hertil; «En væsentlig grund til, at vi har troet, at de to utstillede beagles burde ha præmie, ligger deri, at vi anser denne race paa grund av dens fine næse fortrinlig skikket til avlsdyr. Erfaringen har ogsaa lært, at man ved blanding av beagles og norske hunde i almindelighet erholder fortrinlige harehunde.» - I sin omtale av utstillingen slutter redaktionen av N.J.& F.F.'s tidsskrift sig ialmindelighet til de av prisdommerne fremsatte anskuelser og bemerker om harehundene; «Uagtet man tilfulde indser det nyttige og nødvendige i at complettere vore støvere ved hjælp av utenlandsk, specielt engelsk, blod, tror man dog efter utstilllngen at dømme at kunne uttale, at der endnu findes mange eksemplarer av fortrinlige støvere hos os, og at man trygt kan paastaa, at vi endnu ikke er renons paa eksemplarer, hvorav man kan danne gode hundestammer uten absolut at behøve at ty til utlandet. At vare støvere ved indblanding av engelsk blod vil vinde betydelig, navnlig en finere næse, anser man imidlertid som en avgjort sak.» -

HygensPan

Jeg maa benytte anledningen til at gi min fulde tilslutning til disse prisdommernes og redaktionens uttalelser. Uten den gang at kjende til disse, har jeg nemlig selv i min tid kommet til at gjøre et eksperiment i denne retning, dog ikke med beagles, men med engelsk foxhound. I en artikkel «Mine harehunde» i N.K.K's tidsskrift 1915 pag. 135 flg. har jeg indgaaende omtalt dette, og skal derfor kun ganske kort komme tilbake til det nedenfor.

Naar prisdommerne ved utstillingen i 1877 kunde uttale sig som de gjorde, hadde de noget at holde sig til. Allerede i 1858 var her indført beagles til landet, nemlig oberst Ankers «Pagan» Og «Carefull». Disse blev selv ikke synderlig brukbare, formodentlig fordi de var vant til at gaa i pack; men deres barn «Fingal» og «Finette», tilhørende baron Wedel-Jarlsberg paa Bogstad, blev fremragende.

Parret med en tispe av norsk race «Freya» (Oppen) blev Fingal far til «Sang» (Meyn), der parret med «Flora II» (Bjørnstad) blev far til borgermester Birchs «Cora», der flere steder optræder i stamtavlerne over det bedste, man nu har inden Hygenracen. At tilførselen av dette fremmede blod har hat en overordentlig gunstig virkning paa racen, er visst alle enige om.

Findop

Efter at jeg siden 1886 hadde hat en sort, brun og hvit Hygenhund, blev jeg i 1895 ved et tilfælde eier av en liten rød tispe «Rosette», som har faat en viss betydning i den senere Hygenavl i Sylling, Lier, og som jeg derfor ikke vil undlate at nævne. Den blev mig foræret av maleren Christian Skredsvig, som hadde faat den av nuværende minister Michael Lie, som igjen hadde faat den av godseier Morell i Aker. Anden «stamtavle» har ikke kunnet skaffes, og den staar da ogsaa i stamtavle 42 som bedstemor til Tron Engers «Klang» og derigjennem oldemor til Sv. Overns «Findop», men selv helt uten ahner. Kort efter at den var blit min, forærte jeg den til Tron Enger. Av bruksegenskaper tror jeg neppe den tilførte racen noget større, men dens korte og tætte kropsbygning, rette velstillede ben og pene hale finder man igjen hos dens avkom, der samtidig er gaat merkelig klar av dens yderst uheldig ansatte ører. Dens altfor spidse rævesnute sliter man imidlertid efter mit skjøn endnu en del med .

Hygenhundene var paa denne tid begyndt at bli noksaa lange, tunge og løse i kropsbygningen, og dette gik igjen utover poterne, saa saarbenthet var blit en noksaa almindelig feil hos dem. Hvordan det for tiden forholder sig hermed, tør jeg ikke uttale mig om, da vore harehundprøver er altfor kortvarige til at faa det spørsmaal bragt paa det rene.

Hvad min egen stamme av Hygenhundene angaar, er saarbenthet et helt tilbakelagt stadium, siden jeg i 1899 gjennem en i den hensigt anskaffet engelsk foxhoundtispe «Nelly» fik tilført stammen hendes mange gode egenskaper, der paa en forbausende maate slog igjennem og siden trods de snart forløpne 25 aar har holdt sig konstant inden racen, mens den eneste mindre gode, for kort utslag, forsvandt efter første generation.

I min ovenfor nævnte artikkel i N.K.K's tidsskrift 1915 skriver jeg herom pag. 147; «Hvad jeg mener gjennem tilførsel av det engelske blod at ha faat potenseret hos min stamme av Hygenracen er først og fremst fin næse, jagen med aapent veir og derav følgende glat og flytende los, Hertil kommer mere forstaaelse av at arbeide i kontakt med jægeren, en egenskap, som jeg sætter overmaate høit. Mine harehunder er lette at faa lydige og velopdragne. Av ydre egenskaper; spænstig krop, velstillede ben, godt haarlag og gode labber.» -

PanIV

Hos min vakre "Pan V», født 1917, 1.ste prærmie Kr.a 1921 og godkjendt paa harehundprøve Morgedal samme aar, mener jeg, at alle disse gjennem de mange aar tilstrebte gode egenskaper paa en sjelden heldig maate var samlet. Jeg hadde glædet mig til, at dens billede skulde dannet avslutningen paa disse linjer. Nu faar dens farfar «Pan IV» træde istedet. Da jeg kom hjem efter juleferien, møttes jeg nemlig av den melding, at « Pan V» hos den jæger i Tørdal, til hvem den under mit fravær var betroet, var gaat paa rævegift.

Sic transit gloria mundi!

Jac. Johnson.

Kragerø, febr. 1923.