MNR Rasemesterskap 2009

 

 

De norske rasene hygenhund, dunker og haldenstøver har i mange år hatt et felles rasemesterskap, mesterskap norske raser ( MNR) Denne har vært avholdt som en eliteprøve og med 3 deltakende hunder fra hver rase. Mesterskapet har til dels vært arrangert i tilknytning til der hvor de felles samlingene har vært.

Av ulike årsaker er ikke lenger Hygenringen med på den felles norske samlingen, og fra og med 2009 ble det heller ikke noe MNR. Da dette var klart, ønsket hygenfolket på sitt årsmøte fortsatt å ha en intern konkurranse om beste bikkja. Hygenringen kastet seg da rundt, og resultatet ble at Hygenringen arrangerte sitt eget rasemesterskap. Dette foregikk i tilknytning til en eksisterende eliteprøve, men at rasemesterskapet skulle avgjøres første dag. Det betød at man kunne melde på særskilt prøve og gå samme dag.

Romerike harehundklubb, med base i Hurdal, fikk æren av å være teknisk arrangør av rasemesterskapet for hygenhund 2009 i forbindelse med deres eliteprøve 21.-22. november.

Vi var spent på responsen fra våre medlemmer om å delta i et slikt rasemesterskap. Men vi ble ikke skuffet. 10 stk meldte på hund, derav 5 på særskilt prøve og 5 på eliteprøva. Flere av åpenprøve hundene stilte for første gang på prøve. Modig gjort!

Mesterskapsdagen opprant med barfrost. Været slo om fra pluss til minus på morgensiden. Enkelte terreng hadde igjen noe snø som var frosset til lei skare. Ellers mye barmark. Skogsbilvegene var som skøytebaner da deltakerne snirklet seg ut i sine respektive terreng.

Spenningen var til å ta og føle på når ekvipasjene returnerte utover ettermiddagen. Meldinger gikk på at det var mulig å jage, men at flere slet med å få ut.

På dommermøtet i kveldingen kom det fram at 3 hygen hadde jaget til full tid, og ytterligere 2 stk hadde premielos. Dermed var 5 av 10 premiert, noe som må ansees å være bra.

 

Rasemester 2009 og den som da automatisk er kvalifisert til å delta i Europapokalkonkurransen 2010, ble

Zenta 11264/03 til Magnus Tjelmeland og Terje Øigaren.Hun fikk 195 kp.

 

zenta

 

Nr. 2 ble Peik 02087/06 til Arnfinn Kvisler med 183 kp.peik

 

 

Nr. 3 ble Emil 20692/04 til Erling Ness med 182 kp.emil

 

Øvrige resultater:

  • NJCH Gulsjølias Frøya - Karl Ole Solberg, 151 kp
  • Katsja - Steven Eriksen, 146 kp
  • Zita - Freddy Holm, 93 kp
  • Skrukken - Tone Berget, 90 kp
  • SE King - Roy Dramstad, 15 kp
  • Vestlunds Mira - Asbjørn Bjelland, 15 kp
  • Tosstjønnas Nala - Øystein Sjursen, 8 kp

Alle hygenhundene fikk hvert sitt håndmalte fat i deltakerpremie.

Dagen etter skulle 5 elitehunder kjempe videre om elitepremiene. I tillegg til et noe mistrøstig vær med regn/sludd på som kom på etternatta og utover hele søndagen, viste det seg snart at en elitepremie ikke bare er å plukke med seg. Zenta måtte trekke seg pga skade. Hun er bitt av flått tidlig i høst og har ikke restituert seg ennå. Hverken Emil, som gikk i fot hele dagen, eller Frøya og Skrukken klarte å få haren på bena.. Kun Katsja gjorde sine saker tålelig bra, og endte tilslutt opp med 2. EP.

Rasemesterskapet 2009 ble ubetinget en positiv hendelse for hygenrasen. Bra deltakelse og noe som frister til gjentakelse. At konkurransen er på en dag gjør også at alle har mulighet for å delta, noe vi så i høst. Neste år er det på han igjen. Lykke til.

 

Tekst og foto:Erling Ness